niedziela, 27 kwietnia 2014

Whoopie pies

czyli czekoladowe ciastka przełożone kremem. Pyszne, mięciutkie mniam !





Whoopie pies:
50g masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 żółtko
3 płaskie łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do miski wrzucić pokrojone w kostkę masło, cukier i żółtko. W drugiej wymieszać mąki, proszek, sodę i kakao. Masło zmiksować około 3 minuty z cukrem, żółtkiem i dodać w 3 partiach mieszankę z mąką. Przy drugiej partii dodać mleko. Wszystko zmiksować na niskich obrotach.

Masę nałożyć łyżką na blaszce z papierem do pieczenia (w 3 cm odstępach od siebie).

Piec 14 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni


Krem:
100ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
+ powidła śliwkowe

śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Ostudzone ciastko posmarować powidłami, nałożyć krem i przykryć drugim ciastkiem

4 komentarze:

  1. jeszcze nigdy ich nie robiłam. urocze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też je robiłam, ale z kremem z orzeszków ziemnych. Potwierdzam są pyszne ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem małą nastolatką i uwielbiam gotować. Zrobiłam je szybko i bez problemu, a starsza siostra zjadła połowę surowego jeszcze ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń