czyli czekoladowe ciastka przełożone kremem. Pyszne, mięciutkie mniam !
Whoopie pies:
50g masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 żółtko
3 płaskie łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do miski wrzucić pokrojone w kostkę masło, cukier i żółtko. W drugiej wymieszać mąki, proszek, sodę i kakao. Masło zmiksować około 3 minuty z cukrem, żółtkiem i dodać w 3 partiach mieszankę z mąką. Przy drugiej partii dodać mleko. Wszystko zmiksować na niskich obrotach.
Masę nałożyć łyżką na blaszce z papierem do pieczenia (w 3 cm odstępach od siebie).
Piec 14 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Krem:
100ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
+ powidła śliwkowe
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Ostudzone ciastko posmarować powidłami, nałożyć krem i przykryć drugim ciastkiem
jeszcze nigdy ich nie robiłam. urocze!
OdpowiedzUsuńPolecam! są pyszne i szybko się je robi :)
UsuńTeż je robiłam, ale z kremem z orzeszków ziemnych. Potwierdzam są pyszne ;-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJestem małą nastolatką i uwielbiam gotować. Zrobiłam je szybko i bez problemu, a starsza siostra zjadła połowę surowego jeszcze ciasta :-)
OdpowiedzUsuń