niedziela, 12 stycznia 2014

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Pierwszy wpis w tym roku, pierwsze ciasto. Pachnące pomarańczą, która idealnie komponuje się z czekoladowym ciastem





Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
6 jajek
250g cukru
200g mąki
50g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 duża pomarańcza

Pomarańczę gotujemy 2 godziny, studzimy. Przekrawamy na pół i wyciągamy pestki, blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Na spód formy kładziemy papier do pieczenia a boki smarujemy masłem (piekłam w okrągłej tortownicy 22cm). Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 45-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz