wtorek, 15 maja 2012

Tarta pieczarkowa

na obiad czy też na zimno na kolację albo śniadanko. Uwielbiam,  na słodko również.
A gdybyście chcieli sobie taką zrobić to oto przepis:

Ciasto:
100g masła
200g maki
szczypta soli
1 jajko


Wyrobić i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie wyłożyć formę do tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą), nakłuć widelcem spód.
Piec 20 min 180stopni.


W tym czasie robimy farsz: 
pieczarki, cebulkę, por, pierś z kurczaka - podsmażamy, jak przestygnie dodajemy 200g śmietany 18%
i wykładamy na podpieczony spód tarty.
Na górę wylewamy roztrzepane 3 jajka z 3 łyżkami mleka i kawałkiem startego sera.


i ponownie do piekarnika na około 30-40 minut

A oto efekt!






2 komentarze: