niedziela, 30 listopada 2014

Ciasto czekoladowe z kremem

jest wilgotne, mocno czekoladowe przełożone kremem śmietankowym a do tego nuta śliwkowa i prażone, solone migdały. Jest pyszne! 





Ciasto czekoladowe z kremem

ciasto na tortownicę 23cm:
225g mąki pszennej
195ml oleju słonecznikowego
2 szklanki cukru
5 jajek
225ml mleka
pół szklanki kakao
kilka kropli olejku migdałowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

krem:
250g serka mascarpone
250g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
5 łyżek powideł śliwkowych
2 garści migdałów solonych prażonych

W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt migdałowy. Mieszamy. W drugiej misce mąkę, kakao, sodę i proszek. Mieszankę mączną dodajemy do jajecznej i mieszamy trzepaczką.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (boków nie musimy smarować masłem).

Pieczemy 60 minut 170 stopni (do tzw suchego patyczka)

Ser, śmietankę i cukier puder miksujemy na gęsty krem.
Z ostudzonego ciasta odcinamy górkę nastęnie przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat nakładamy powidła, 3/4 kremu i nakładamy drugi blat. Wierzch smarujemy resztą kremu, na który wysypujemy okruchy czekoladowego ciasta i posiekane migdały.







4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :) Z solonymi migdałami musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń