Sernik waniliowy na kruchym czekoladowym spodzie i czekoladową polewą
masa serowa:
1kg sera
3 jajka
pół szklanki śmietanki 30%
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki cukru z wanilią
kilka kropli aromatu waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
kruchy spód:
200g mąki
100g masła
100g cukru
1 łyżka ciemnego kakao
polewa:
pół kostki czekolady mlecznej
1/3 szklanki śmietanki 30%
Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, i schładzamy w lodówce 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy na cienkie plastry i wylepiamy na papierze do pieczenia w formie i średnicy 26cm. Nakłuwamy widelcem, i na chwile wstawiamy do zamrażalki.
Pieczemy 20 minut
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą, jasna masę. Następnie dodajemy partiami ser, śmietankę, mąkę i aromat waniliowy. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na lekko przestudzony spód.
Pieczmy 170 stopni, 1 godzinę i 10 minut
Studzimy w otwartym piekarniku.
Czekoladę rozpuszczamy z śmietanką w kąpieli wodnej, gdy lekko się przestudzi i zgęstnieje dekorujemy wierzch sernika.
Najlepszy na drugi dzień!
wygląda smakowicie, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMmm, taki to by zjadła... :)
OdpowiedzUsuń