niedziela, 23 listopada 2014
Marchewkowe z kremem
Ciasto marchewkowe przełożone kremem
1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
1/2 szklanki soku z pomarańczy
pół tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
cukier waniliowy
krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki
6 łyżek cukru pudru
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, przyprawą piernikową. Jajka ucieramy z cukrami na jasną puszysta masę i dodajemy olej i sok z pomarańczy. Mieszankę mączną dodajemy do jajecznej i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy marchewkę i czekoladę.
Wykładamy do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm.
Pieczemy 45 minut 180 stopni
Serek mascarpone miksujemy razem ze śmietanką i cukrem waniliowym i aromatem. Ciasto przekrawamy na 2 blaty. 3/4 kremu wykładamy na pierwszy blat i przykrywamy drugim. Resztę kremu wykładamy na wierzch. Ozdabiamy startą czekoladą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pysznie wygląda , na pewno jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto a jeszcze z kremem to niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńprezentuje się cudownie!
OdpowiedzUsuńMmm, wyśmienite :)
OdpowiedzUsuń