niedziela, 7 lutego 2016

Rogaliki z nutellą

kruche rogaliki nadziewane nutellą, na słodkie śniadanie do łóżka albo podwieczorek.









Rogaliki z nutellą

200g masła (zimne)
2 i 1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kwaśniej śmietany
szczypta soli

nutella

Masło siekamy z mąką, dorzucamy jajko, cukier puder, sól i śmietanę i szybko wyrabiamy. Formujemy kulkę, którą owijamy folią i lekko spłaszczamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażalnika na 30 minut ;)
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy (jak pizzę) na 8 trójkącików. Na każdy nakładamy pół łyżeczki nutelli.

Pieczemy 20 minut 190 stopni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz