niedziela, 24 stycznia 2016

Cynamonowe zawijańce

czyli drożdżowe bułeczki cynamonowe. 






Cynamonowe zawijańce

ciasto:
250ml mleka (ciepłego)
7g drożdży (suchych) lub 30g świeżych
460g maki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
50g cukru
50g miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
+ 1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania

nadzienie:
60g masła
30g cynamonu
1/2 szklanki cukru

lukier:
szklanka cukru pudru
woda 

Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka i odstawiamy na 5 min. Jeśli mamy świeże robimy rozczyn: do ciepłego mleka wsypujemy pokruszone drożdże plus trochę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąki cukier i sól. Mieszamy i robimy wgłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy i dodajemy jajka. Wyrabiamy 5 minut (rękmi lub mikserem z hakiem) i następnie dodajemy masło i wyrabiamy kolejne 10 minut.
Formujemy kulkę i odstawiamy na około 15 godz, do wyrośnięcia - miskę przykrywamy folią.

Po tym czasie uderzamy w wyrośnięte ciasto aby je odpowietrzyć, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Każdą część wałkujemy na kwadrat 30x30 cm. 
Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką z cukru i cynamonu. Zwijamy w rulon i tniemy na plasterki około 2cm.

Wykładamy na dużą blaszkę w odstępach 2cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy 25 minut

Lekko przestudzone bułeczki smarujemy lukrem (wodę mieszamy z cukrem pudrem)


2 komentarze: