niedziela, 6 września 2015

Tarta z kurczakiem

Tarta.... uwielbiam uwielbiam uwielbiam, a ta... jest z kurczakiem, cebulą, marchewką i papryką







Tarta z kurczakiem

spód do tarty:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

farsz:
2 piersi kurczaka
1 duża cebula
pół papryki
1 marchewka
pół kostki sera goudy

150 ml śmietanki 30%
2 jajka
sól, pieprz, carry

Składniki na spód tarty szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Schłodzonym ciastem wylepić formę (wysmarowaną masłem) o średnicy 27cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na chwile do zamrażalnika

Piec 20 minut 200 stopni

W tym czasie piersi pokroić w kostkę dodać sól, pieprz, carry i paprykę. Podsmażyć i dodać cebulę pokrojoną w piórka, następnie marchewkę w cieńkie plastry i paprykę w drobną kostkę, dalej smażyć.

Na podpieczoną tartę wykładamy trochę startego sera, farsz kurczakowy - zalewamy śmietanką z jajkami i przyprawami i posypujemy serem.

Pieczemy 180 stopni 40 minut



1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie! A pora obiadowa tak daleko :( Dotychczas robiłam też wersję z kurczakiem, ale teraz spróbuję wykorzystać Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń