Ciasto ucierane ze śliwkami i posypka
(średnica 23 cm)
150g masła
150g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki
posypka:
100 g mąki
50g masła
4 łyżki cukru pudru
cynamon
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąki z proszkiem przesiewamy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy cukier. Następnie po 1 jajku dalej ucierając. Na końcu wsypujemy mąki z proszkiem.
Wykładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki (rozcięte na połówki - brzuszkami do dołu).
Składniki na posypkę zagniatamy i dajemy na wierzch.
Pieczemy w 180 stopni 45-50 minut
Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń