Idealny na śniadanie, najsmaczniejszy jeszcze ciepły z nutellą, kąfiturą albo zupełnie sam.
Chlebek bananowy z żurawiną
2 duże banany
60ml oleju słonecznikowego
3 jajka
sok z pól cytryny
200g cukru
325 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 garści żurawiny suszonej
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Banany rozgniatamy w misce i dodajemy olej, jajka, sok z cytryny oraz cukier i wszystko łączymy (wystarczy wymieszać łyżką). Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę i żurawinę.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 1 godzinę i 5-10 minut ( do suchego patyczka) 180 stopni
Tak dużo przepisów na chlebki wszędzie, chyba w końcu muszę zabrać się za swój! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i żałuję....że nie robiłam ich wcześniej. Niebo w gębie ;)
Usuń