truskawek nigdy dość! Tym razem na kruchym spodzie z kremem z białej czekolady
Tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady
spód:
200g mąki
100g masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
krem:
250g serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
+truskawki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dodajemy mąkę, jajko, cukier puder i sól. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nasmarowaną masłem i oprószoną mąką formę (23cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce. Następnie przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą/ryżem.
Wkładamy do pieca, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Po tym czasie ściągamy papier i dopiekamy 15-20 minut, do zrumienienia.
Tartę studzimy i przygotowujemy krem. czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną dodajemy do serka i miksujemy na gładką masę.
Krem wykładamy na tartę i dekorujemy truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz