Tortownica 26cm:
1 kg sera na sernik
3 jajka
1 kostka masła
6 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
kilka kropli aromatu waniliowego
+
1 czekolada mleczna
1 łyżka masła
wiśnie kandyzowane
Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy do połączenia składników. Do miski dodajemy ser, budyń, aromat waniliowy. Wszystko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej (mieszamy łyżką krótko).
Masę wykładamy na tortownicę wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą lub papier do pieczenia (ja piekłam w tortownicy 23cm i ledwo co ledwo sernik się zmieścił :)
Pieczemy 1 godzinę i 10-15 minut 180 stopni
Czekoladę rozpuszczamy na parzę i dodajemy 1 łyżkę masła. Rozsmarowujemy na wierzchu ostudzonego sernika i układamy wisienki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz