czwartek, 16 stycznia 2014

Keks morelowy

Ostatnio bardzo lubię tego rodzaju ciasta, nadziane dużą ilością bakalii.




125g miękkiego masła
225g cukru
275g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
6 łyżek mleka
200g moreli suszonych
100g skórki pomarańczowej
50g kokosu

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajka i mleko. Miksujemy, masa będzie bardzo bardzo gęsta. Na końcu dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.

Piekłam keks 1 godzinę i 20 minut
(warto sprawdzić już po godzinie)

3 komentarze:

  1. Ja nigdy nie lubiłam ciast tego typu, ale teraz mam na nie ochotę. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! i jeszcze ten dodatek kokosa! <3

    OdpowiedzUsuń