Ostatnio bardzo lubię tego rodzaju ciasta, nadziane dużą ilością bakalii.
125g miękkiego masła
225g cukru
275g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
6 łyżek mleka
200g moreli suszonych
100g skórki pomarańczowej
50g kokosu
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajka i mleko. Miksujemy, masa będzie bardzo bardzo gęsta. Na końcu dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.
Piekłam keks 1 godzinę i 20 minut
(warto sprawdzić już po godzinie)
Ja nigdy nie lubiłam ciast tego typu, ale teraz mam na nie ochotę. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności! i jeszcze ten dodatek kokosa! <3
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń