środa, 15 stycznia 2014

Herbatniki z żurawiną i białą czekoladą

Chrupiące, maślane do mleka czy kawy. Doskonały umilacz do tych szaroburych dni. Bardzo bardzo polecam!




Składniki na 30 sztuk:
140g mąki
125g miękkiego masła
170g g cukru
75g płatków owsianych
1 jajko
75g żurawiny
50g czekolady białej
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Do jednej miski wsypujemy suche składniki (mąkę,płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól) w drugiej ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do maślanego kremu dodajemy sypkie składniki + żurawinę i czekoladę pokrojoną w kostkę.
Odstawiamy miskę z ciastem do lodówki na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Odmierzamy łyżeczką porcję ciasta i robimy kulki, układamy (zostawiając odstępy)na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy widelcem formując placuszki.

Pieczemy 12 max 15 minut (do złotego koloru)
Po upieczeniu ciastka są zbyt miękkie aby ściągnąć je z blachy, czekamy chwilkę aż przestygną




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz