niedziela, 7 czerwca 2015

Ucierane z kruszonką i truskawkami

Jedno z lepszych ciast ucieranych, wilgotne z aromatem śmietankowym, truskawkami i maślaną kruszonką.



Ciasto ucierane z kruszonką i truskawkami (średnica 26cm)
2 szklanki mąki pszennej
150g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
0/5 kg truskawek

kruszonka:
50g masła
50g mąki
50g cukru

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbić jajka i dalej ucierać. Następnie dodać suche składniki na przemian ze śmietaną. Masa będzie bardzo gęsta.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić masą. Na wierzchu poukładać truskawki rozcięciami ku górze.
Składniki na kruszonkę połączyć i pokruszyć na truskawki.

Piec 180 stopni 55 minut






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz