sobota, 14 lutego 2015

Ciasto czekoladowe

jedno z lepszych ciast czekoladowych, miękkie, ciągnące w środku z chrupiącą skorupką na wierzchu. 





Ciasto czekoladowe
150g gorzkiej czekolady
150g masła
6 jajek
250g cukru
75g mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem (powinny podwoić a nawet potroić swoją objętość). Następnie wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką,na koniec wlewamy roztopioną czekoladę z masłem i mieszamy.
Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 23cm).

Pieczemy 35-40 minut 180 stopni 



1 komentarz: