sobota, 17 maja 2014

Szarlotka z rabarbarem i jabłkiem

Rabarbar jupi nareszcie !!!! Ciasto na kruchym spodzie, lekko kwaskowate ze słodką pianką i posypką. Pycha




Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
200g zimnego masła
1/3 szkl cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
700g rabarbaru
300g jabłek
2/3 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej

Pianka:
4 białka
1/2 szkl cukru pudru

Składniki na ciasto szybko zagnieść i schłodzić 30 minut w lodówce.
Rabarbar obrać i pokroić, zasypać cukrem i dodać cynamon. Gotować 20 minut na małym ogniu do uzyskania konfitury. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką wody. Ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do konfitury rabarbarowej.
2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia (20cm x 30cm). Oprószyć bułką tartą i nałożyć rabarbar z jabłkiem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać na wierzch.

Piec 60 min 180 stopni

Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz