sobota, 3 maja 2014

Sernik krówkowy






Spód na tortownice 26cm:
2 szkl mąki
0,5 szkl cukru
100g  masła
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg sera na sernik
3 jajka
100ml śmietanki 30%
300g masy krówkowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

+ 50g czekolady, 100 ml śmietanki 30%

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na spód szybko zagniatamy i chłodzimy 30 min w lodówce, po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blaszkę (na spód papier do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą).
Podpiekamy 15 min 180 stopni

Wszystkie składniki na masę krótko miksujemy. Wykładamy na podpieczony spód.

Pieczemy 1 godzinę i 15 minut, 180 stopni

Studzimy i podajemy, najlepiej następnego dnia

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, lekko przestudzoną dekorujemy sernik



2 komentarze: