niedziela, 22 grudnia 2013

Suflet czekoladowy

Lekki jak czekoladowa pianka, bez masła, bez mąki





150g czekolady mlecznej
poł łyżeczki kawy
90ml śmietany 30%
2,5 łyżki cukru
3 jajka

Ramekiny (3 sztuki) wysmarować masłem i wysypać cukrem (nadmiar strzepać). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Śmietankę i cukier zagotować zdjąć z gazu i dodać połamaną czekoladę i kawę. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Ostudzić. Dodać żółtka, białka ubić i wmieszać 1/3 białek, następnie dodać resztę.
Masę przelać do ramekinów, pozostawiając 2-3 mm od górnej krawędzi.

Wstawić do pieca i po 30 sek. zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 20 minut.

Podajemy natychmiast, po kilku minutach suflety opadają


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz