sobota, 14 grudnia 2013

Pierniczki

tak to już czas! Te pierniczki muszą sobie poleżeć, odpocząć i zmięknąć. Mrrr są pyszne, nawet teraz takie twarde.




Do zrobienia pierniczków potrzebujemy:
250g miodu (użyłam wielokwiatowego)
250g cukru
300g masła
800g mąki
100ml mocnej kawy (4 łyżki)
1 łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników

Cukier, miód i masło topimy w garnku. Masę lekko studzimy i dodajemy do mąki zmieszanej z przyprawą i sodą. Na końcu dodajemy kawę. Wszystko zagniatamy. Ciasto zostawiamy w misce i nakrywamy ścieręczką. Odstawiamy na minimum jedną noc (moje stało 2 noce).
Ciasto będzie twarde ale jak je zaczniemy ugniatać i rozwałkowywać stanie się idealne do wykrawania pierniczków.
Pieczemy około 10-12 minut, 180 stopni

Z tej porcji wychodzi bardzo bardzo dużo pierniczków.
Dekorujemy lub też nie :)

1 komentarz:

  1. Super wyglądają, zastanawiam się jakie pierniczki będą u mnie i chyba te byłyby najlepsze :-))

    OdpowiedzUsuń