środa, 27 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowe z kremem

ach ta wiosna! zimno, pada. Kawałek ciasta czekoladowego na poprawę samopoczucia, tak poproszę :)






Ciasto czekoladowe z kremem

160g masła
200g czekolady gorzkiej
1 szkl mleka
4 jajka
300g cukru
300g maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
serek typu philadelphia
2 łyżki cukru pudru
sok z połówki pomarańczy

sos toffi
1 szkl cukru
1/4 szkl wody
1 łyżka masła
180 ml śmietanki 30%

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
Czekoladę i masło rozpuszczamy, i dodajemy mleko. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę około 5 minut. Dodajemy mąkę, proszek i lekko przestudzoną czekoladę z mlekiem.
Wszystko razem miksujemy mikserem na najmniejszych obrotach do połączenia składników.
Masę czekoladową przekładamy do tortownicy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 50 min do tzw suchego patyczka.

Serek philadelphia ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy.

Cukier z wodą podgrzewamy na mocnym ogniu tak długo aż się rozpuści i powstanie jasnzłoty karmel. Ściągamy z ognia i dodajemy śmietankę i masło - szybko mieszkamy rózgą. Sos podgrzewamy jeszcze chwilę na małym ogniu do połączenia składników.

Z ostudzonego ciasta ściągamy delikatnie powstałą skorupkę (kruszymy i zostawiamy do posypania ciasta) i smarujemy kremem, Nakładamy sos toffi i posypujemy kruszonką.




4 komentarze:

  1. prawdziwie czekoladowa rozpusta, nie może zabraknąć jej w niedziele! :) czy zamiast serka philadephia mogę użyć jakiegoś innego?

    OdpowiedzUsuń
  2. No ciekawe czy mi by wyszlo to, wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi rzadko kiedy wychodzą takie rzeczy.

    OdpowiedzUsuń