Biszkopt na tortownicę 23 cm:
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
Krem:
400 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
pół koszyczka malin
200g jagód
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 stopni.
Żółtka oddzielany od białek. Białka ubijamy na sztywna masę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie po jednym żółtku, dalej miksując. Obie mąki wsypujemy i delikatnie mieszkamy szpatułką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę (boków nie smarujemy masłem).
Pieczemy 165 stopni 30-40 minut (do suchego patyczka)
Po tym czasie wyjmujemy i mocno uderzamy o blat - dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wkładamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
Biszkopt przekroić na 2 blaty. Jeden z blatów umieszczamy na paterze i wykładamy 3/4 kremy na to jagody, przykrywamy pozostałym blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. dekorujemy malinami i jagodami.
Mniam! Wygląda przeepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Wszyscy takie uwielbiają :)
OdpowiedzUsuń