czwartek, 14 sierpnia 2014

Tort z malinami i jagodami

najprostszy letni tort z masą śmietankową i owocami







Biszkopt na tortownicę 23 cm:
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek

Krem:
400 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru

pół koszyczka malin
200g jagód

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 stopni.
Żółtka oddzielany od białek. Białka ubijamy na sztywna masę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie po jednym żółtku, dalej miksując. Obie mąki wsypujemy i delikatnie mieszkamy szpatułką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę (boków nie smarujemy masłem).

Pieczemy 165 stopni 30-40 minut (do suchego patyczka)

Po tym czasie wyjmujemy i mocno uderzamy o blat - dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wkładamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.


Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.

Biszkopt przekroić na 2 blaty. Jeden z blatów umieszczamy na paterze i wykładamy 3/4 kremy na to jagody, przykrywamy pozostałym blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. dekorujemy malinami i jagodami.

2 komentarze:

  1. Mniam! Wygląda przeepysznie! :)

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszyscy takie uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń