z czekoladowym biszkoptem, waniliowym kremem i prażonym kokosem. A może na walentynki upieczesz ? :):):)
Biszkopt (tortownica 23cm):
4 jajka
130g cukru
100g mąki pszennej minus 2 łyżki
30g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
+ syrop rumowo-czekoladowy
Krem:
250g serka mascarpone
100ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki syropu waniliowego
dodatkowo:
50g wiórków kokosowych
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka. Odmierzamy 100g mąki pszennej i odejmujemy 2 łyżki. Obie mąki i kakao wysypujemy do masy jajecznej i krótko, na niskich obrotach miksujemy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Pieczemy 170 stopni 30 minut
Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, cukier puder i syrop waniliowy.
Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Syrop rumowo-czekoladowy mieszamy z niewielką ilością wody i nasączamy biszkopty. 3/4 kremu rozsmarowujemy na pierwszy blat, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nakładamy resztę kremu.
Wiórki kokosowe prażymy krótką chwilkę na patelni i ostudzone posypujemy wierzch.
z jakim słodkim serduszkiem :) w sam raz na Walentynki ! :)
OdpowiedzUsuń