takie trochę piernikowe, trochę murzynkowe z chrupiącą bezą. Takie już świąteczne :)
125g masła
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2/3 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru
kruszonka:
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych
garść płatków migdałowych
Masło i cukier utrzeć do białości, dodać żółtka i jajko. Następnie kakao, proszek do pieczenia, cynamon i na przemian mąkę i mleko.
Przełożyć do formy o boku 20x30cm (wyłożonej papierem).
Białka ubić aż zaczną tężeć i dodać cukier. Wyłożyć na masę.
Płatki migdałowe prażymy na patelni. Wszystkie składniki z kruszonki połączyć (płatki migdałowe lekko zgnieść) i rozsypać na bezę.
Piec 50 minut 165 stopni
właśnie takie świąteczne najbardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Zjadłabym sobie kawałeczek...
OdpowiedzUsuńJak przeczytałam: "cynamon", od razu musiałam zajrzeć. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon!
UsuńAle pysznie wygląda, piekłam kiedyś cynamonowe i miło wspominam :))
OdpowiedzUsuń