sobota, 30 listopada 2013

Ciasto cynamonowe

takie trochę piernikowe, trochę murzynkowe z chrupiącą bezą. Takie już świąteczne :)





125g masła
2/3 szklanki  cukru
2 żółtka
1 jajko
2/3 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru

kruszonka:
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych
garść płatków migdałowych

Masło i cukier utrzeć do białości, dodać żółtka i jajko. Następnie kakao, proszek do pieczenia, cynamon i na przemian mąkę i mleko.
Przełożyć do formy o boku 20x30cm (wyłożonej papierem).
Białka ubić aż zaczną tężeć i dodać cukier. Wyłożyć na masę.
Płatki migdałowe prażymy na patelni. Wszystkie składniki z kruszonki połączyć (płatki migdałowe lekko zgnieść) i rozsypać na bezę.

Piec 50 minut 165 stopni

6 komentarzy:

  1. właśnie takie świąteczne najbardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciacho, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Zjadłabym sobie kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak przeczytałam: "cynamon", od razu musiałam zajrzeć. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda, piekłam kiedyś cynamonowe i miło wspominam :))

    OdpowiedzUsuń