niedziela, 20 września 2015

Chlebek bananowy

Idealny na śniadanie, najsmaczniejszy jeszcze ciepły z nutellą, kąfiturą albo zupełnie sam.





Chlebek bananowy z żurawiną

2 duże banany
60ml oleju słonecznikowego
3 jajka
sok z pól cytryny
200g cukru
325 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 garści żurawiny suszonej

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Banany rozgniatamy w misce i dodajemy olej, jajka, sok z cytryny oraz cukier i wszystko łączymy (wystarczy wymieszać łyżką). Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę i żurawinę.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 1 godzinę i 5-10 minut ( do suchego patyczka) 180 stopni



2 komentarze:

  1. Tak dużo przepisów na chlebki wszędzie, chyba w końcu muszę zabrać się za swój! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam i żałuję....że nie robiłam ich wcześniej. Niebo w gębie ;)

      Usuń