jest wilgotne, mocno czekoladowe przełożone kremem śmietankowym a do tego nuta śliwkowa i prażone, solone migdały. Jest pyszne!
Ciasto czekoladowe z kremem
ciasto na tortownicę 23cm:
225g mąki pszennej
195ml oleju słonecznikowego
2 szklanki cukru
5 jajek
225ml mleka
pół szklanki kakao
kilka kropli olejku migdałowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
krem:
250g serka mascarpone
250g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
5 łyżek powideł śliwkowych
2 garści migdałów solonych prażonych
W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt migdałowy. Mieszamy. W drugiej misce mąkę, kakao, sodę i proszek. Mieszankę mączną dodajemy do jajecznej i mieszamy trzepaczką.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (boków nie musimy smarować masłem).
Pieczemy 60 minut 170 stopni (do tzw suchego patyczka)
Ser, śmietankę i cukier puder miksujemy na gęsty krem.
Z ostudzonego ciasta odcinamy górkę nastęnie przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat nakładamy powidła, 3/4 kremu i nakładamy drugi blat. Wierzch smarujemy resztą kremu, na który wysypujemy okruchy czekoladowego ciasta i posiekane migdały.
niedziela, 30 listopada 2014
niedziela, 23 listopada 2014
Marchewkowe z kremem
Ciasto marchewkowe przełożone kremem
1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
1/2 szklanki soku z pomarańczy
pół tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
cukier waniliowy
krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki
6 łyżek cukru pudru
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, przyprawą piernikową. Jajka ucieramy z cukrami na jasną puszysta masę i dodajemy olej i sok z pomarańczy. Mieszankę mączną dodajemy do jajecznej i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy marchewkę i czekoladę.
Wykładamy do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm.
Pieczemy 45 minut 180 stopni
Serek mascarpone miksujemy razem ze śmietanką i cukrem waniliowym i aromatem. Ciasto przekrawamy na 2 blaty. 3/4 kremu wykładamy na pierwszy blat i przykrywamy drugim. Resztę kremu wykładamy na wierzch. Ozdabiamy startą czekoladą
środa, 12 listopada 2014
Sernik waniliowy z czekoladą
Sernik o smaku wanilii, na kruchym czekoladowym spodzie i z czekoladową polewą. mrrrrr tylko dlaczego tak szybko zniknął ?!?
Sernik waniliowy na kruchym czekoladowym spodzie i czekoladową polewą
masa serowa:
1kg sera
3 jajka
pół szklanki śmietanki 30%
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki cukru z wanilią
kilka kropli aromatu waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
kruchy spód:
200g mąki
100g masła
100g cukru
1 łyżka ciemnego kakao
polewa:
pół kostki czekolady mlecznej
1/3 szklanki śmietanki 30%
Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, i schładzamy w lodówce 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy na cienkie plastry i wylepiamy na papierze do pieczenia w formie i średnicy 26cm. Nakłuwamy widelcem, i na chwile wstawiamy do zamrażalki.
Pieczemy 20 minut
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą, jasna masę. Następnie dodajemy partiami ser, śmietankę, mąkę i aromat waniliowy. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na lekko przestudzony spód.
Pieczmy 170 stopni, 1 godzinę i 10 minut
Studzimy w otwartym piekarniku.
Czekoladę rozpuszczamy z śmietanką w kąpieli wodnej, gdy lekko się przestudzi i zgęstnieje dekorujemy wierzch sernika.
Najlepszy na drugi dzień!
Sernik waniliowy na kruchym czekoladowym spodzie i czekoladową polewą
masa serowa:
1kg sera
3 jajka
pół szklanki śmietanki 30%
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki cukru z wanilią
kilka kropli aromatu waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
kruchy spód:
200g mąki
100g masła
100g cukru
1 łyżka ciemnego kakao
polewa:
pół kostki czekolady mlecznej
1/3 szklanki śmietanki 30%
Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, i schładzamy w lodówce 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy na cienkie plastry i wylepiamy na papierze do pieczenia w formie i średnicy 26cm. Nakłuwamy widelcem, i na chwile wstawiamy do zamrażalki.
Pieczemy 20 minut
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą, jasna masę. Następnie dodajemy partiami ser, śmietankę, mąkę i aromat waniliowy. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na lekko przestudzony spód.
Pieczmy 170 stopni, 1 godzinę i 10 minut
Studzimy w otwartym piekarniku.
Czekoladę rozpuszczamy z śmietanką w kąpieli wodnej, gdy lekko się przestudzi i zgęstnieje dekorujemy wierzch sernika.
Najlepszy na drugi dzień!
niedziela, 9 listopada 2014
Ciasto z jabłkami i sezamem
Ciasto z nadzieniem jabłkowym i nutą prażonego sezamu
Ciasto z jabłkami i prażonym sezamem
1 kostka masła (200g)
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jabłek
3 łyżki sezamu
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, sezam prażymy (na suchej patelni do zarumienienia ziarenek). Jabłka obieramy i kroimy na kostkę - 1cm. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej jasnej masy (minimum 5 minut). Dodajemy proszek do pieczenia, pół mąki i pół rozpuszczonego masła. Miksujemy na niskich obrotach, następnie dodajemy resztę mąki i masła. Na koniec wsypujemy jabłka i sezam i mieszamy.
Przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 55 minut 175 stopni
Ciasto z jabłkami i prażonym sezamem
1 kostka masła (200g)
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jabłek
3 łyżki sezamu
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, sezam prażymy (na suchej patelni do zarumienienia ziarenek). Jabłka obieramy i kroimy na kostkę - 1cm. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej jasnej masy (minimum 5 minut). Dodajemy proszek do pieczenia, pół mąki i pół rozpuszczonego masła. Miksujemy na niskich obrotach, następnie dodajemy resztę mąki i masła. Na koniec wsypujemy jabłka i sezam i mieszamy.
Przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 55 minut 175 stopni
Subskrybuj:
Posty (Atom)