poniedziałek, 18 sierpnia 2014

American Pie

i polskie papierówki. Czy to koniec lata?!?! tak? już tak szybko, nie...



300g mąki pszennej
200g zimnego masła
100g cukru
2-3 łyżki zimnej wody
+ 2 kg jabłek

Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę i cukier. Wyrobić, dodać wodę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, dusić z wodą cukrem i cynamonem około 10 minut. Przestudzić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej). Rozwałkować i przełożyć do formy (23-24cm). Ponakłuwać i posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka. Z reszty ciasta wykroić paski i ułożyć na jabłkach.

Piec 45minut 180 stopni


czwartek, 14 sierpnia 2014

Tort z malinami i jagodami

najprostszy letni tort z masą śmietankową i owocami







Biszkopt na tortownicę 23 cm:
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek

Krem:
400 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru

pół koszyczka malin
200g jagód

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 stopni.
Żółtka oddzielany od białek. Białka ubijamy na sztywna masę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie po jednym żółtku, dalej miksując. Obie mąki wsypujemy i delikatnie mieszkamy szpatułką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę (boków nie smarujemy masłem).

Pieczemy 165 stopni 30-40 minut (do suchego patyczka)

Po tym czasie wyjmujemy i mocno uderzamy o blat - dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wkładamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.


Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.

Biszkopt przekroić na 2 blaty. Jeden z blatów umieszczamy na paterze i wykładamy 3/4 kremy na to jagody, przykrywamy pozostałym blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. dekorujemy malinami i jagodami.