niedziela, 27 kwietnia 2014

Whoopie pies

czyli czekoladowe ciastka przełożone kremem. Pyszne, mięciutkie mniam !





Whoopie pies:
50g masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 żółtko
3 płaskie łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do miski wrzucić pokrojone w kostkę masło, cukier i żółtko. W drugiej wymieszać mąki, proszek, sodę i kakao. Masło zmiksować około 3 minuty z cukrem, żółtkiem i dodać w 3 partiach mieszankę z mąką. Przy drugiej partii dodać mleko. Wszystko zmiksować na niskich obrotach.

Masę nałożyć łyżką na blaszce z papierem do pieczenia (w 3 cm odstępach od siebie).

Piec 14 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni


Krem:
100ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
+ powidła śliwkowe

śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Ostudzone ciastko posmarować powidłami, nałożyć krem i przykryć drugim ciastkiem

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Moje słodkie święta

Wielkanocny tort gniazdo i mazurek z białą czekoladą na moim świątecznym stole :)







Wielkanocny tort:
spód:
3 tabliczki gorzkiej czekolady
125g masła
6 jajek
175g cukru
cukier waniliowy

krem:
1 tabliczka mlecznej czekolady
250ml śmietanki 30%
cukrowe jajeczka do ozdoby

Czekoladę roztapiamy z masłem i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy 4 białka i dosypujemy 100g cukru, w drugiej misce ucieramy 2 całe jajka i 4 żółtka i dodajemy resztę cukru. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i pianę z białek.
Tortownicę 23cm wykładamy papierem do pieczenia (ścianek nie natłuszczamy)

Pieczemy 35-40min 180stopni

krem:
Roztapiamy czekoladę i lekko przestudzamy. Śmietanę ubijamy i dodajemy czekoladę. krem wykładamy na dobrze ostudzony spód i ozdabiamy cukrowymi jajeczkami



Mazurek wielkanocny z białą czekoladą:
spód:
250g mąki
150g masła
50g cukru
1 jajko

masa czekoladowa:
2 tabliczki białej czekolady
80ml śmietanki 30%
+ dekoracja: rodzynki w czekoladzie, orzechy laskowe, podprażony kokos

Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy 30 minut w lodówce.
Rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma, układamy na blaszcze 20cm x 30cm robiąc rant 1cm. Ciasto nakłuwamy.

Pieczemy 45 minut 160 stopni

Czekoladę roztapiamy, dodajemy śmietankę. Studzimy i wylewamy na spód. Dekorujemy .

sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanocny Zając i Baba

Wesołych Świąt!




Moja Baba i Zając wiosenna cytrynowa (forma z kominem 22cm max 25cm:
4 jajka
200g masła
180g cukru
cukier waniliowy
140g maki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny

Masło roztopić i dodać sok z 1 cytryny i startą skórkę. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (koło 10 minut). Następnie dodać mąki z proszkiem i zmiksować. Na końcu dodać masło.

Piec 45 min 170stopni

Posypać cukrem pudrem lub lukrem

wtorek, 15 kwietnia 2014

Kwiecień

zaczynam migawkami jednego wieczoru. Były podwójne urodziny, dobra muza, tańce, stara dobra ekipa i pszeniczne bananowe! do następnego :)