piątek, 14 lutego 2014

Babeczki biszkoptowe

Najbardziej proste, szybkie w zrobieniu i pieczeniu i . . .  z niespodzianką w środku!





Przepis na 18 małych babeczek:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy

+wiśnie kandyzowane
kokos prażony
biała czekolada

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie żółtka i olejek. Na końcu dodajemy mąki i mieszkamy bardzo krótko.
Nakładamy ciasto do 1/3 foremki i dajemy wiśnie/czekoladę/kokos lub coś zupełnie innego. Następnie nakładamy znowu ciasto do 3/4 wysokości foremki.

Pieczemy 20-25 minut 165 stopni (do tzw. suchego patyczka)



środa, 12 lutego 2014

Torcik z galaretką i kremem

na Walentynki i nie tylko. Biszkopt lekki, z nutą pomarańczy do tego pyszny krem waniliowy z kawałkami galaretki w środku a na wierzchu biała czekolada. Polecam






Biszkopt
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:
1 budyń waniliowy
250g sera mascarpone

dodatkowo:
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
1 pomarańcza
3 batoniki typu milky way
1 tabliczka białej czekolady
50ml śmietanki kremówki

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody. Folią wyłożyć kwadratowe naczynie i wylać galaretkę. Pozostawić do stężenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie wmiksować mąki (krótko).
Przełożyć na blaszkę (ja użyłam silikonowego serca około 21cm x 20cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec 30 minut w 170 stopniach

Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka, pozostawić do ostudzenia. Serek zmiksować z budyniem do uzyskania jednolitej masy.

Ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć sokiem z pomarańczy. Na biszkopt wyłożyć 3/4 kremu, galaretkę pokrojoną w kostkę. Drugi blat posmarować kremem od środka i dokleić do galaretki (aby się nie ślizgała). Górę biszkoptu nasączyć sokiem z pomarańczy.

Czekoladę z śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, chwilkę przestudzić i wylać na wierz biszkoptu. batoniki pokroić i ulżyć na wierzchu.


niedziela, 9 lutego 2014

Mocno czekoladowy deser

bardzo bardzo słodki deser z płynną czekoladą w środku, który zapieka się w kokilkach.





Deser na 3 kokilki po 220ml
125g masła
125g gorzkiej czekolady
2 jajka
150g cukru
3 łyżki mąki pszennej

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kokilki natłuszczamy masłem. Masło i czekoladę rozpuszczamy w misce nad gotującą się wodą w garnuszku. W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem, mąką i dodajemy lekko przestudzoną czekoladę. Napełniamy kokilki.

Pieczemy około 20 minut 200 stopni (aż czekoladowa masa stężeje i popęka)

niedziela, 2 lutego 2014

Tort kokosowy

z czekoladowym biszkoptem, waniliowym kremem i prażonym kokosem. A może na walentynki upieczesz ? :):):)





Biszkopt (tortownica 23cm):
4 jajka
130g cukru
100g mąki pszennej minus 2 łyżki
30g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
+ syrop rumowo-czekoladowy

Krem:
250g serka mascarpone
100ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki syropu waniliowego

dodatkowo:
50g wiórków kokosowych

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka. Odmierzamy 100g mąki pszennej i odejmujemy 2 łyżki. Obie mąki i kakao wysypujemy do masy jajecznej i krótko, na niskich obrotach miksujemy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Pieczemy 170 stopni 30 minut

Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, cukier puder i syrop waniliowy.

Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Syrop rumowo-czekoladowy mieszamy z niewielką ilością wody i nasączamy biszkopty. 3/4 kremu rozsmarowujemy na pierwszy blat, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nakładamy resztę kremu.
Wiórki kokosowe prażymy krótką chwilkę na patelni i ostudzone posypujemy wierzch.

sobota, 1 lutego 2014

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

ciasteczka dla fanów masła orzechowego, tak to ja :). Mięciutkie, orzechowe i... na jednym absolutnie nie można poprzestać :)





Składniki na około 38 ciasteczek:
140g masła
100g masła orzechowego
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym. Dodajemy cukier, jajko i wanilię. Następnie mąkę i proszek, na końcu dodajemy płatki i mieszkamy łyżką. Ciasto bardzo gęste.
Formujemy kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego), układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy 15 minut 175 stopni

Po upieczeniu ciasteczka bardzo miękkie. Po ostudzeniu na zewnątrz lekko twardnieją ale pozostaje dalej miękki środek.