niedziela, 26 stycznia 2014

Sernik z czekoladą

Pyszny waniliowy sernik z wisienkami na czekoladowej polewie





Tortownica 26cm:
1 kg sera na sernik
3 jajka 
1 kostka masła
6 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
kilka kropli aromatu waniliowego

1 czekolada mleczna
1 łyżka masła 
wiśnie kandyzowane

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy do połączenia składników. Do miski dodajemy ser, budyń, aromat waniliowy. Wszystko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej (mieszamy łyżką krótko).
Masę wykładamy na tortownicę wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą lub papier do pieczenia (ja piekłam w tortownicy 23cm i ledwo co ledwo sernik się zmieścił :)

Pieczemy 1 godzinę i 10-15 minut 180 stopni

Czekoladę rozpuszczamy na parzę i dodajemy 1 łyżkę masła. Rozsmarowujemy na wierzchu ostudzonego sernika i układamy wisienki.


sobota, 25 stycznia 2014

Makowe ciasteczka

No i mamy zimę, śnieg sypie i sypie. A na talerzu śnieżne makowe domki :)




20 sztuk ciasteczek:
125g masła miękkiego
75g cukru
150g mąki
100g maku zmielonego

+pół tabliczki białej czekolady
około 25ml śmietanki 30%

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mak. Zagniatamy rękami. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i rozwałkujemy wałkiem na około 3 mm. Wycinamy foremką kształt.

Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.

Pieczemy 13-14 minut 180 stopni.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietankę.
Polewą ozdabiamy ostudzone


niedziela, 19 stycznia 2014

Jabłka pod kruszonką

deser taki prosty a jakże pyszny, zwłaszcza dla tych co uwielbiają posypki. mrrrr pycha




4 jabłka
cukier
1/2 łyżeczki cynamonu
masło

posypki
150g mąki
110g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru waniliowego

Jabłka kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle około 5 minut. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie 3 miseczki żaroodporne średnica 12 cm).
Masło kroimy w kosteczkę dodajemy mąkę i chwilę zagniatamy. Następnie dosypujemy cukry. Kruszonkę wykładamy na jabłka.
Zapiekamy 35-40 minut 190 stopni

czwartek, 16 stycznia 2014

Keks morelowy

Ostatnio bardzo lubię tego rodzaju ciasta, nadziane dużą ilością bakalii.




125g miękkiego masła
225g cukru
275g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
6 łyżek mleka
200g moreli suszonych
100g skórki pomarańczowej
50g kokosu

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajka i mleko. Miksujemy, masa będzie bardzo bardzo gęsta. Na końcu dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.

Piekłam keks 1 godzinę i 20 minut
(warto sprawdzić już po godzinie)

środa, 15 stycznia 2014

Herbatniki z żurawiną i białą czekoladą

Chrupiące, maślane do mleka czy kawy. Doskonały umilacz do tych szaroburych dni. Bardzo bardzo polecam!




Składniki na 30 sztuk:
140g mąki
125g miękkiego masła
170g g cukru
75g płatków owsianych
1 jajko
75g żurawiny
50g czekolady białej
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Do jednej miski wsypujemy suche składniki (mąkę,płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól) w drugiej ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do maślanego kremu dodajemy sypkie składniki + żurawinę i czekoladę pokrojoną w kostkę.
Odstawiamy miskę z ciastem do lodówki na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Odmierzamy łyżeczką porcję ciasta i robimy kulki, układamy (zostawiając odstępy)na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy widelcem formując placuszki.

Pieczemy 12 max 15 minut (do złotego koloru)
Po upieczeniu ciastka są zbyt miękkie aby ściągnąć je z blachy, czekamy chwilkę aż przestygną




niedziela, 12 stycznia 2014

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Pierwszy wpis w tym roku, pierwsze ciasto. Pachnące pomarańczą, która idealnie komponuje się z czekoladowym ciastem





Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
6 jajek
250g cukru
200g mąki
50g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 duża pomarańcza

Pomarańczę gotujemy 2 godziny, studzimy. Przekrawamy na pół i wyciągamy pestki, blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Na spód formy kładziemy papier do pieczenia a boki smarujemy masłem (piekłam w okrągłej tortownicy 22cm). Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 45-50 minut.