niedziela, 26 stycznia 2014

Sernik z czekoladą

Pyszny waniliowy sernik z wisienkami na czekoladowej polewie





Tortownica 26cm:
1 kg sera na sernik
3 jajka 
1 kostka masła
6 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
kilka kropli aromatu waniliowego

1 czekolada mleczna
1 łyżka masła 
wiśnie kandyzowane

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy do połączenia składników. Do miski dodajemy ser, budyń, aromat waniliowy. Wszystko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej (mieszamy łyżką krótko).
Masę wykładamy na tortownicę wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą lub papier do pieczenia (ja piekłam w tortownicy 23cm i ledwo co ledwo sernik się zmieścił :)

Pieczemy 1 godzinę i 10-15 minut 180 stopni

Czekoladę rozpuszczamy na parzę i dodajemy 1 łyżkę masła. Rozsmarowujemy na wierzchu ostudzonego sernika i układamy wisienki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz