niedziela, 22 grudnia 2013

Suflet czekoladowy

Lekki jak czekoladowa pianka, bez masła, bez mąki





150g czekolady mlecznej
poł łyżeczki kawy
90ml śmietany 30%
2,5 łyżki cukru
3 jajka

Ramekiny (3 sztuki) wysmarować masłem i wysypać cukrem (nadmiar strzepać). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Śmietankę i cukier zagotować zdjąć z gazu i dodać połamaną czekoladę i kawę. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Ostudzić. Dodać żółtka, białka ubić i wmieszać 1/3 białek, następnie dodać resztę.
Masę przelać do ramekinów, pozostawiając 2-3 mm od górnej krawędzi.

Wstawić do pieca i po 30 sek. zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 20 minut.

Podajemy natychmiast, po kilku minutach suflety opadają


sobota, 14 grudnia 2013

Pierniczki

tak to już czas! Te pierniczki muszą sobie poleżeć, odpocząć i zmięknąć. Mrrr są pyszne, nawet teraz takie twarde.




Do zrobienia pierniczków potrzebujemy:
250g miodu (użyłam wielokwiatowego)
250g cukru
300g masła
800g mąki
100ml mocnej kawy (4 łyżki)
1 łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników

Cukier, miód i masło topimy w garnku. Masę lekko studzimy i dodajemy do mąki zmieszanej z przyprawą i sodą. Na końcu dodajemy kawę. Wszystko zagniatamy. Ciasto zostawiamy w misce i nakrywamy ścieręczką. Odstawiamy na minimum jedną noc (moje stało 2 noce).
Ciasto będzie twarde ale jak je zaczniemy ugniatać i rozwałkowywać stanie się idealne do wykrawania pierniczków.
Pieczemy około 10-12 minut, 180 stopni

Z tej porcji wychodzi bardzo bardzo dużo pierniczków.
Dekorujemy lub też nie :)

sobota, 7 grudnia 2013

Keks

na talerzu do kawki popołudniowej a za oknem śnieg. sypie i sypie i sypie





125g masła
100g cukru
250g mąki
2 jajka
4 łyżki mleka
cukier waniliowy
olejek rumowy
szczypta soli
100g rodzynek
owoce kandyzowane

Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę (będzie bardzo gęsta), na końcu dodać bakalie.

Piec 180 stopni około 60-70 minut do suchego patyczka

czwartek, 5 grudnia 2013

Maślane ciasteczka




Ciasteczka maślane
250g mąki
125g cukru
125g masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego

Do mąki dodajemy masło i ucieramy, następnie cukier, jajko i szybko wyrabiamy.
Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 4mm i wykrawamy ciasteczka lub robimy stempelki.

Pieczemy 15 minut 180 stopni