czwartek, 26 grudnia 2013
wtorek, 24 grudnia 2013
niedziela, 22 grudnia 2013
Suflet czekoladowy
Lekki jak czekoladowa pianka, bez masła, bez mąki
150g czekolady mlecznej
poł łyżeczki kawy
90ml śmietany 30%
2,5 łyżki cukru
3 jajka
Ramekiny (3 sztuki) wysmarować masłem i wysypać cukrem (nadmiar strzepać). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Śmietankę i cukier zagotować zdjąć z gazu i dodać połamaną czekoladę i kawę. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Ostudzić. Dodać żółtka, białka ubić i wmieszać 1/3 białek, następnie dodać resztę.
Masę przelać do ramekinów, pozostawiając 2-3 mm od górnej krawędzi.
Wstawić do pieca i po 30 sek. zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 20 minut.
Podajemy natychmiast, po kilku minutach suflety opadają
150g czekolady mlecznej
poł łyżeczki kawy
90ml śmietany 30%
2,5 łyżki cukru
3 jajka
Ramekiny (3 sztuki) wysmarować masłem i wysypać cukrem (nadmiar strzepać). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Śmietankę i cukier zagotować zdjąć z gazu i dodać połamaną czekoladę i kawę. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Ostudzić. Dodać żółtka, białka ubić i wmieszać 1/3 białek, następnie dodać resztę.
Masę przelać do ramekinów, pozostawiając 2-3 mm od górnej krawędzi.
Wstawić do pieca i po 30 sek. zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 20 minut.
Podajemy natychmiast, po kilku minutach suflety opadają
sobota, 14 grudnia 2013
Pierniczki
tak to już czas! Te pierniczki muszą sobie poleżeć, odpocząć i zmięknąć. Mrrr są pyszne, nawet teraz takie twarde.
Do zrobienia pierniczków potrzebujemy:
250g miodu (użyłam wielokwiatowego)
250g cukru
300g masła
800g mąki
100ml mocnej kawy (4 łyżki)
1 łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników
Cukier, miód i masło topimy w garnku. Masę lekko studzimy i dodajemy do mąki zmieszanej z przyprawą i sodą. Na końcu dodajemy kawę. Wszystko zagniatamy. Ciasto zostawiamy w misce i nakrywamy ścieręczką. Odstawiamy na minimum jedną noc (moje stało 2 noce).
Ciasto będzie twarde ale jak je zaczniemy ugniatać i rozwałkowywać stanie się idealne do wykrawania pierniczków.
Pieczemy około 10-12 minut, 180 stopni
Z tej porcji wychodzi bardzo bardzo dużo pierniczków.
Dekorujemy lub też nie :)
Do zrobienia pierniczków potrzebujemy:
250g miodu (użyłam wielokwiatowego)
250g cukru
300g masła
800g mąki
100ml mocnej kawy (4 łyżki)
1 łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników
Cukier, miód i masło topimy w garnku. Masę lekko studzimy i dodajemy do mąki zmieszanej z przyprawą i sodą. Na końcu dodajemy kawę. Wszystko zagniatamy. Ciasto zostawiamy w misce i nakrywamy ścieręczką. Odstawiamy na minimum jedną noc (moje stało 2 noce).
Ciasto będzie twarde ale jak je zaczniemy ugniatać i rozwałkowywać stanie się idealne do wykrawania pierniczków.
Pieczemy około 10-12 minut, 180 stopni
Z tej porcji wychodzi bardzo bardzo dużo pierniczków.
Dekorujemy lub też nie :)
sobota, 7 grudnia 2013
Keks
na talerzu do kawki popołudniowej a za oknem śnieg. sypie i sypie i sypie
125g masła
100g cukru
250g mąki
2 jajka
4 łyżki mleka
cukier waniliowy
olejek rumowy
szczypta soli
100g rodzynek
owoce kandyzowane
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę (będzie bardzo gęsta), na końcu dodać bakalie.
Piec 180 stopni około 60-70 minut do suchego patyczka
125g masła
100g cukru
250g mąki
2 jajka
4 łyżki mleka
cukier waniliowy
olejek rumowy
szczypta soli
100g rodzynek
owoce kandyzowane
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę (będzie bardzo gęsta), na końcu dodać bakalie.
Piec 180 stopni około 60-70 minut do suchego patyczka
czwartek, 5 grudnia 2013
Maślane ciasteczka
Ciasteczka maślane
250g mąki
125g cukru
125g masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
Do mąki dodajemy masło i ucieramy, następnie cukier, jajko i szybko wyrabiamy.
Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 4mm i wykrawamy ciasteczka lub robimy stempelki.
Pieczemy 15 minut 180 stopni
Subskrybuj:
Posty (Atom)