piątek, 30 sierpnia 2013
Kremowy torcik z borówkami
Kremowy torcik z musem borówkowym (średnica 22cm)
mus z borówek:
250g borówek
około 3 łyżki cukru
3,5 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietanki 30%
krem:
370g serca mascarpone
220ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki rozpuszczonej w 30ml mleka
250g borówek
Borówki zagotowujemy z cukrem. Blendujemy i znowu podgrzewamy dodając rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Śmietankę ubijamy, wlewamy borówkowe puree i delikatnie mieszamy. Mus przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na kilka godzin.
Serek mascarpone, śmietankę, cukier puder ubijamy na sztywno. Wlewamy przestudzona żelatynę i borówki.
Krem nakładamy na stężały mus.
Schładzamy kilka godzin w lodówce.
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Mini serniczki
na spodzie orzechowo-midowym. Szybka wersja sernika :)
120g herbatników
garść orzechów
60g roztopionego masła
1 łyżka miodu
1kg sera na sernik
cukier waniliowy
200g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
Herbatniki i orzechy kruszymy w blenderze, dodajemy cukier, masło i miód. Nakładamy do foremek, lekko ugniatając.
Ser z cukrami, jajkami i mąka mieszamy na gładką masę i dodajemy na spód ciasteczkowy.
Pieczemy około 30 minut 160 stopni
120g herbatników
garść orzechów
60g roztopionego masła
1 łyżka miodu
1kg sera na sernik
cukier waniliowy
200g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
Herbatniki i orzechy kruszymy w blenderze, dodajemy cukier, masło i miód. Nakładamy do foremek, lekko ugniatając.
Ser z cukrami, jajkami i mąka mieszamy na gładką masę i dodajemy na spód ciasteczkowy.
Pieczemy około 30 minut 160 stopni
sobota, 24 sierpnia 2013
Ciasteczka orzechowe
Miękkie i mocno, mocno orzechowe pachnące miodem a do tego szklanka mleka. Podwieczorek dla mnie i dla niej a może i dla Ciebie.
A do tego Mimbli, Muminek i Mała Mi czyli Co było potem?
Do zrobienia ciasteczek potrzebujemy:
120g miękkiego masła
1 jajko
150g mąki
cukier waniliowy
1/2 szklanki miodu
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki orzechów (ja użyłam laskowych)
1/2 tabliczki białej czekolady
Masło ucieramy i dodajemy miód, następnie jajko, mąkę, szczyptę soli, cukry, sodę i proszek do pieczenia. Na końcu orzechy i czekoladę (posiekane).
Nakładamy łyżeczką ciasto w dużych odstępach.
Pieczemy 15 minut 190 stopni
A do tego Mimbli, Muminek i Mała Mi czyli Co było potem?
Do zrobienia ciasteczek potrzebujemy:
120g miękkiego masła
1 jajko
150g mąki
cukier waniliowy
1/2 szklanki miodu
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki orzechów (ja użyłam laskowych)
1/2 tabliczki białej czekolady
Masło ucieramy i dodajemy miód, następnie jajko, mąkę, szczyptę soli, cukry, sodę i proszek do pieczenia. Na końcu orzechy i czekoladę (posiekane).
Nakładamy łyżeczką ciasto w dużych odstępach.
Pieczemy 15 minut 190 stopni
wtorek, 20 sierpnia 2013
Moja kawa latem
Niewielką ilość gorącej wody wlewam do czajniczka z kawa i cukrem, dodaje kostki lodu i zalewam zimnym mlekiem. Mieszam wszystko :)
wtorek, 13 sierpnia 2013
Cynamonowe palmiery
dla tych co lubią cynamonowe klimaty. Ja uwielbiam. Chrupiące, pachnące cynamonem palmiery
Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Cukier łączymy z cynamonem i rozkładamy równomiernie na cieście. Ciasto posypujemy częścią cukru z cynamonem (składamy na pół taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę). Znowu posypujemy cukrem i każdą połowę składamy na pół.
Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Cukier łączymy z cynamonem i rozkładamy równomiernie na cieście. Ciasto posypujemy częścią cukru z cynamonem (składamy na pół taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę). Znowu posypujemy cukrem i każdą połowę składamy na pół.
Kroimy w 8 mm plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie, posypać mieszanką cukru, lekko spłaszczyć dłonią.
Pieczemy 200ºC około 15-20 minut (do zezłocenia)
niedziela, 11 sierpnia 2013
czwartek, 8 sierpnia 2013
Sernik z brzoskwiniami
Do sernika z musem brzoskwiniowym potrzebujemy:
1 kg sera
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
5 jajek
1/2 szklanki śmietanki kremówki
cukier waniliowy
i 4 brzoskwinie
Ser miksujemy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy po 1 jajku, śmietankę, cukier waniliowy i budyń. Wszystko miksujemy na niskich obrotach.
Masę wlewamy do formy (22cm)
Pieczemy 175 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy 1 i 1/2 godziny.
Sernik studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brzoskwinie blendujemy i nakładamy na wierz sernika
Smacznego!
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)