na kruchym spodzie z kremem. i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
Kruchy spód (forma 25cm):
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 jajko
Wszystko zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki. Formę nasmarować masłem i wylepić ciastem.
Piec 30 minut, 190 stopni
Krem:
Ugotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu (300ml - mleka), ostudzić. Dodać 175g serka mascarpone i zmiksować.
Przełożyć na ostudzony spód, następnie wyłożyć malinami.
sobota, 29 czerwca 2013
wtorek, 25 czerwca 2013
czwartek, 20 czerwca 2013
Koktajl truskawkowy
truskawki, jogurt, cukier trzcinowy, kilka listków świeżej mięty i nic więcej mi teraz do szczęścia nie potrzeba
wtorek, 18 czerwca 2013
Tarta cytrynowa
bo truskawką mówimy na małą, maluteńką chwilkę STOP. Z bezą oczywiście, ach te bezy bezy bezy. Lubicie?
Spód do tarty (średnica 27cm):
150g mąki
50g cukru pudru
50g masła
1 jajko
szczypta soli
Składniki siekamy nożem, na końcu dodajemy jajko. Szybko zagniatamy. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Wylepiamy formę do tarty i pieczemy 20 minut, 190 stopni
Krem cytrynowy:
3 jajka
100g cukru
sok z 1 cytryny
100g masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy sok z cytryny. Następnie masło i mąkę ziemniaczaną. Krem podgrzewamy na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszamy).
Beza:
3 białka
100g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier puder i na końcu mąkę.
Na podpieczoną i ostudzoną tartę wykładamy krem i bezę.
Pieczemy ok 15-20 minut, 180 stopni
Spód do tarty (średnica 27cm):
150g mąki
50g cukru pudru
50g masła
1 jajko
szczypta soli
Składniki siekamy nożem, na końcu dodajemy jajko. Szybko zagniatamy. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Wylepiamy formę do tarty i pieczemy 20 minut, 190 stopni
Krem cytrynowy:
3 jajka
100g cukru
sok z 1 cytryny
100g masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy sok z cytryny. Następnie masło i mąkę ziemniaczaną. Krem podgrzewamy na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszamy).
Beza:
3 białka
100g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier puder i na końcu mąkę.
Na podpieczoną i ostudzoną tartę wykładamy krem i bezę.
Pieczemy ok 15-20 minut, 180 stopni
niedziela, 16 czerwca 2013
Tort jagodowy
na słodki i upalny koniec wekeendu
Składniki na 6 blatów biszkoptowych (tortownica 26cm):
12 jajek
600g cukru
300g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając, następnie żółtka, mąki.
Podzielić na 6 części.
Tortownicę wyłożyć papierem, boki nasmarować masłem.
Piec każdy blat 20-22 minuty 160 stopni
Krem:
500ml śmietanki 30%
500ml serka mascarpone
pół słoika konfitury jagodowej
+ jagody do dekoracji
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i miksujemy krótko na niskich obrotach. Na końcu dodajemy konfiturę.
Ostudzone blaty przekładamy kremem, wierzch dekorujemy jagodami.
Składniki na 6 blatów biszkoptowych (tortownica 26cm):
12 jajek
600g cukru
300g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając, następnie żółtka, mąki.
Podzielić na 6 części.
Tortownicę wyłożyć papierem, boki nasmarować masłem.
Piec każdy blat 20-22 minuty 160 stopni
Krem:
500ml śmietanki 30%
500ml serka mascarpone
pół słoika konfitury jagodowej
+ jagody do dekoracji
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i miksujemy krótko na niskich obrotach. Na końcu dodajemy konfiturę.
Ostudzone blaty przekładamy kremem, wierzch dekorujemy jagodami.
piątek, 14 czerwca 2013
wtorek, 11 czerwca 2013
Tarta z bezą i ... truskawką
ooo mniam! a za oknem znowu pada, wrrrrrr
Spód na formę 27cm:
230g mąki
130g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki wody
szczypta soli
nadzienie:
300g truskawek
3 łyżki konfitury truskawkowej
beza:
4 jajka
200 g cukru
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wszystko szybko wyrabiamy, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 20 minut 180 stopni
Podpieczony i lekko przestudzony spód smarujemy konfiturą i układamy pokrojone truskawki.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i pod koniec ubijania mąkę. Wykładamy na truskawki.
Zapiekamy 20 minut 180 stopni
Spód na formę 27cm:
230g mąki
130g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki wody
szczypta soli
nadzienie:
300g truskawek
3 łyżki konfitury truskawkowej
beza:
4 jajka
200 g cukru
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wszystko szybko wyrabiamy, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 20 minut 180 stopni
Podpieczony i lekko przestudzony spód smarujemy konfiturą i układamy pokrojone truskawki.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i pod koniec ubijania mąkę. Wykładamy na truskawki.
Zapiekamy 20 minut 180 stopni
poniedziałek, 10 czerwca 2013
niedziela, 9 czerwca 2013
Crumble truskawkowe
bo inaczej być nie może, truskawki truskawki truskawki.. i kruszonka ach mniam
Kruszonka:
100g masła
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru trzcinowego
Truskawki kroimy posypujemy cukrem. Składniki na kruszonkę wyrabiamy, rwiemy kawałeczki i układamy na truskawki.
Zapiekamy 30 minut 180 stopni
czwartek, 6 czerwca 2013
środa, 5 czerwca 2013
trochę Bielska o poranku
pusto na ulicach i piękne światło... tak, czasem warto wstać wcześniej albo... nie kłaść się w ogóle :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)