sobota, 29 czerwca 2013

Tarta malinowa

na kruchym spodzie z kremem. i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)



Kruchy spód (forma 25cm):
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 jajko

Wszystko zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki. Formę nasmarować masłem i wylepić ciastem.
Piec 30 minut, 190 stopni

Krem:
Ugotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu (300ml - mleka), ostudzić. Dodać 175g serka mascarpone i zmiksować.
Przełożyć na ostudzony spód, następnie wyłożyć malinami.

czwartek, 20 czerwca 2013

Koktajl truskawkowy

truskawki, jogurt, cukier trzcinowy, kilka listków świeżej mięty i nic więcej mi teraz do szczęścia nie potrzeba




wtorek, 18 czerwca 2013

Tarta cytrynowa

bo truskawką mówimy na małą, maluteńką chwilkę STOP. Z bezą oczywiście, ach te bezy bezy bezy. Lubicie?





Spód do tarty (średnica 27cm):
150g mąki
50g cukru pudru
50g masła
1 jajko
szczypta soli

Składniki siekamy nożem, na końcu dodajemy jajko. Szybko zagniatamy. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wylepiamy formę do tarty i pieczemy 20 minut, 190 stopni

Krem cytrynowy:
3 jajka
100g cukru
sok z 1 cytryny
100g masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i  dodajemy sok z cytryny. Następnie masło i mąkę ziemniaczaną. Krem podgrzewamy na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszamy).

Beza:
3 białka
100g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier puder i na końcu mąkę.
Na podpieczoną i ostudzoną tartę wykładamy krem i bezę.

Pieczemy ok 15-20 minut, 180 stopni

niedziela, 16 czerwca 2013

Tort jagodowy

na słodki i upalny koniec wekeendu



Składniki na 6 blatów biszkoptowych (tortownica 26cm):
12 jajek
600g cukru
300g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając, następnie żółtka, mąki.
Podzielić na 6 części.

Tortownicę wyłożyć papierem, boki nasmarować masłem.
Piec każdy blat 20-22 minuty 160 stopni

Krem:
500ml śmietanki 30%
500ml serka mascarpone
pół słoika konfitury jagodowej
+ jagody do dekoracji

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i miksujemy krótko na niskich obrotach. Na końcu dodajemy konfiturę.
Ostudzone blaty przekładamy kremem, wierzch dekorujemy jagodami.


wtorek, 11 czerwca 2013

Tarta z bezą i ... truskawką

ooo mniam! a za oknem znowu pada, wrrrrrr




Spód na formę 27cm:
230g mąki
130g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki wody
szczypta soli

nadzienie:
300g truskawek
3 łyżki konfitury truskawkowej

beza:
4 jajka
200 g cukru
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wszystko szybko wyrabiamy, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem.

Pieczemy 20 minut 180 stopni

Podpieczony i lekko przestudzony spód smarujemy konfiturą i układamy pokrojone truskawki.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i pod koniec ubijania mąkę. Wykładamy na truskawki.

Zapiekamy 20 minut 180 stopni

niedziela, 9 czerwca 2013

Crumble truskawkowe

bo inaczej być nie może, truskawki truskawki truskawki.. i kruszonka ach mniam




Kruszonka:
100g masła
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru trzcinowego

Truskawki kroimy posypujemy cukrem. Składniki na kruszonkę wyrabiamy, rwiemy kawałeczki i układamy na truskawki.

Zapiekamy 30 minut 180 stopni

środa, 5 czerwca 2013