czwartek, 30 maja 2013
wtorek, 28 maja 2013
Tarta z botwinką
Ciasto (forma 26cm):
250g mąki
125g masła
1 żółtko
3 łyżki wody
sól
Ciasto wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.
Wylepić formę nasmarowaną masłem i popiec 20 minut, 200 stopni
W tym czasie przygotować farsz.
2 pęczki botwinki
1 marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki
ser żółty
kubeczek śmietany 18%
2 jajka
sól, pieprz, papryka
Botwinkę pokroić razem z łodygami i liśćmi-podsmażyć na maśle, dodać startą marchewkę i pietruszkę. Poddusić. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty.
Jajka wymieszać z śmietaną, starym żółtym serem i przyprawami. Wyłożyć na farsz.
Zapiekać 40 minut, 180 stopni
poniedziałek, 27 maja 2013
niedziela, 26 maja 2013
Truskawkowy sernik na zimno
Biszkopt:
2 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy mąki i wodę.
Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i obsypane bułka tartą.
Pieczemy 30 minut 180 stopni
Studzimy biszkopt i przygotowujemy galaretkę truskawkową.
Masa:
500g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady białej (roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej)
+ około 300g truskawek
Kremówkę ubijamy dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie serek i roztopioną czekoladę - miksujemy n a najniższych obrotach miksera.
Wykładamy na ostudzony blat biszkoptowy, następnie układamy truskawki przecięte w pół i zalewamy galaretką (lekko stężoną).
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
piątek, 24 maja 2013
wtorek, 21 maja 2013
niedziela, 19 maja 2013
Tarta z gruszkami i borówkami
zjedzona w ogrodzie a do tego prażące słońce - smak lata :)
spód ciasta:
250g mąki pszennej
125g masła
szczypta soli
3 łyżki śmietany
garść borówek
2 gruszki
100ml śmietanki 30%
2 jajka
50g mąki
100g cukru pudru
Składniki na spód ciasta zagniatamy i wylepiamy formę (średnica 26cm) wysmarowaną masłem. Układamy owoce. Śmietankę, jaja, mąkę, cukier puder miksujemy i wlewamy na owoce.
Pieczemy około 50-60 minut, 180 stopni
sobota, 18 maja 2013
Rabarbarowe z kruszonką
Ciasto ucierane z rabarbarem, rodzynkami i kruszonką. Wilgotne i bardzo, bardzo maślane.
200g masła
szczypta soli
160g cukru
4 jaja
200g maki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800g rabarbaru
garść rodzynek
3/4 szklanki cukru
cynamon
kruszonka:
150g mąki, 100g masła, 50g cukru pudru
Masło ucieramy na jasną puszystą masę i dodajemy cukier, sól. Ubijając dodajemy jajka (jedno po drugim) i mąki z proszkiem.
Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kostkę. Podsmażamy na maśle z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki. Odcedzamy nadmiar soku
Składniki na kruszonkę łączymy.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, na to rabarbar i kruszonka.
Piec ok 45 minut 180 stopni
piątek, 17 maja 2013
środa, 15 maja 2013
poniedziałek, 13 maja 2013
piątek, 10 maja 2013
środa, 8 maja 2013
wtorek, 7 maja 2013
Muffiny czekoladowe z kremem
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
pół tabliczki czekolady mlecznej (posiekana)
pół tabliczki czekolady białej (posiekana)
1/3 szklanki oleju
1 jajko
olejek waniliowy
Do jednej miski wsypujemy mokre składniki, do drugiej suche. Następnie wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia składników.
Pieczemy 20 minut 200 stopni + 10 180 stopni
krem:
250g serka mascarpone
100ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukry i serek i mieszamy krótko na najniższych obrotach.
Dekorujemy ostudzone babeczki i posypujemy startą czekolada.
czwartek, 2 maja 2013
środa, 1 maja 2013
Wege burgery
Miał być grill ale pogoda niestety nie dopisała. Są więc wegetariańskie burgery z kotlecikami z selera, przepyszne.
Kotleciki selerowe:
1 seler
starty ser
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
dodatkowo:
bułki, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, majonez, ketchup
Seler gotujemy koło godziny, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy stary ser, około 1-2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz. Wszystko zagniatamy, formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy.
Przygotowujemy burgery :)
Kotleciki selerowe:
1 seler
starty ser
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
dodatkowo:
bułki, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, majonez, ketchup
Seler gotujemy koło godziny, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy stary ser, około 1-2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz. Wszystko zagniatamy, formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy.
Przygotowujemy burgery :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)