poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Crumble z jabłkami

czyli szybka szarlotka! Pycha




Jabłka kroimy w kosteczkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Wkładamy do miseczek żaroodpornych.

Kruszonka:
5 łyżek mąki
4 łyżki masła
4 łyżki cukru

Wszystko zagniatamy, odrywamy małe kawałki i wykładamy na jabłka.

Zapiekamy 30 minut 180 stopni


Podajemy ciepłe z lodami i listkami mięty :)

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Mini pizza z brokułami





ciasto:
2,5 szklanki maki
1 jajko
8 łyżek oleju
1 paczka suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
szczypta cukru

Wodę podgrzewamy w rondelku dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na chwilę, do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny (do podwojenia objętości).
Formujemy małe kulki ciasta i rozwałkowujemy. Na każdą pizze nakładamy pastę pomidorową, stary ser żółty, ser pleśniowy, lekko podgotowane brokuły, kukurydzę i kapary.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 15-20minut