wtorek, 30 kwietnia 2013
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Crumble z jabłkami
czyli szybka szarlotka! Pycha
Jabłka kroimy w kosteczkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Wkładamy do miseczek żaroodpornych.
Kruszonka:
5 łyżek mąki
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
Wszystko zagniatamy, odrywamy małe kawałki i wykładamy na jabłka.
Zapiekamy 30 minut 180 stopni
Podajemy ciepłe z lodami i listkami mięty :)
Jabłka kroimy w kosteczkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Wkładamy do miseczek żaroodpornych.
Kruszonka:
5 łyżek mąki
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
Wszystko zagniatamy, odrywamy małe kawałki i wykładamy na jabłka.
Zapiekamy 30 minut 180 stopni
Podajemy ciepłe z lodami i listkami mięty :)
sobota, 27 kwietnia 2013
czwartek, 25 kwietnia 2013
poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Mini pizza z brokułami
ciasto:
2,5 szklanki maki
1 jajko
8 łyżek oleju
1 paczka suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
szczypta cukru
Wodę podgrzewamy w rondelku dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na chwilę, do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny (do podwojenia objętości).
Formujemy małe kulki ciasta i rozwałkowujemy. Na każdą pizze nakładamy pastę pomidorową, stary ser żółty, ser pleśniowy, lekko podgotowane brokuły, kukurydzę i kapary.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 15-20minut
niedziela, 21 kwietnia 2013
czwartek, 18 kwietnia 2013
środa, 17 kwietnia 2013
niedziela, 14 kwietnia 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)