niedziela, 31 marca 2013

Baba Wielkanocna

Smacznych Świąt i w końcu wiosny :)




Przepis:
200g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietanki 30% (płynnej)
1 łyżka soku z cytryny

polewa:
1/3 szklanki śmietanki 30%
150g czekolady białej
2 łyżki cytryny

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać stopniowo po 1 jajku. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy połowę mąk i połowę śmietanki. Miksować, następnie dodać resztę mąk i śmietanki i cytrynę.

Piec w okrągłej formie min 22 średnica, 180 stopni około 40 minut (do suchego patyczka)

Wszystkie składniki na polewę wrzucić do garnuszka i podgrzać do połączenia składników. Odczekać około godziny aż polewa zgęstnieje i polać babkę.

Smacznego!

środa, 27 marca 2013

Pomarańczowe kruche ciasteczka

nabite na patyczki będą oryginalną dekoracją na wielkanocny stół.






250g mąki pszennej
100g cukru
50g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
olejek pomarańczowy
szczypta soli

lukier, posypki

Mąkę, masło, cukier, jajko, śmietanę, sól i olejek pomarańczowy wyrabiamy. Formujemy kule i schładzamy 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka (7mm). W niektóre wbijamy delikatnie patyczek i razem z nim wsadzamy do piekarnika.


Pieczemy ok 18 minut, 180 stopni, na środkowej półce piekarnika

Po ostudzeniu dekorujemy lukrem i posypką

czwartek, 7 marca 2013

Brownie

z orzechami i migdałami! nie tylko od święta. Mocno czekoladowe z dużą ilością orzechów laskowych i migdałów. Wilgotne w środku a na wierzchu chrupiąca skórka. Do tego mega szybkie i proste :) Polecam bardzo







100g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
200g cukru
4 jaja
140g mąki
250g masła
2 czubate łyżki ciemnego kakao
100g orzechów laskowych
100g migdałów


Czekoladę połamać i roztopić na parze, ciepłą (nie gorącą) powoli wlać do masła i zmiksować. Dodać lekko roztrzepane jajka, cukier, mąkę, kakao. Na koniec posiekane orzechy i migdały. Masa będzie bardzo gęsta.

Wyłożyć na blaszkę 25cmx35cm
Piec 190 stopni, 30 minut