na piątkowy wieczór. Uwielbiam cynamon, a zapach roznoszący się w domu podczas pieczenia bezcenny.
przepis:
na około 40 sztuk
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 kostka miękkiego masła
2 jajka
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
+ do obtoczenia: 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki cynamonu
Masło utrzeć, dodać cukier puder. Następnie po jednym jajku, mąkę, cukier waniliowy, proszek i sól.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cynamonie z cukrem.
Piec na blaszce wyłożonej papierem, ok 15 minut, 180 stopni
piątek, 30 listopada 2012
czwartek, 29 listopada 2012
wtorek, 27 listopada 2012
poniedziałek, 26 listopada 2012
czwartek, 22 listopada 2012
do chrupania
Słoik domowych ciasteczek, bardziej do chrupania niż miękkie, maślane, waniliowe. Oj wciągają.
A ile frajdy z ich wycinania oczywiście z pomocą trzylatki :)
a potrzebujemy:
180g zimnego masła
200g cukru pudru
350g mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
cukier waniliowy, szczypta soli
Wszystko razem szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok 3mm i wykrawamy ciasteczka
Pieczemy na papierze do pieczenia ok 12 minut, 180 stopni (do lekkiego zezłocenia)
A ile frajdy z ich wycinania oczywiście z pomocą trzylatki :)
a potrzebujemy:
180g zimnego masła
200g cukru pudru
350g mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
cukier waniliowy, szczypta soli
Wszystko razem szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok 3mm i wykrawamy ciasteczka
Pieczemy na papierze do pieczenia ok 12 minut, 180 stopni (do lekkiego zezłocenia)
poniedziałek, 19 listopada 2012
środa, 14 listopada 2012
wtorek, 13 listopada 2012
niedziela, 11 listopada 2012
Baba cytrynowa
250g mąki
250g cukru
200g masła
4 jajka
skórka starta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier: sok z 1/2 cytryny, 3/4 szklanki cukru pudru
Masło rozpuścić, skórkę zetrzeć na drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasną masę, dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Białka ubić i dodać do masy.
Piec 50 minut 180 stopni
Gdy babka ostygnie posmarować lukrem
sobota, 10 listopada 2012
piątek, 9 listopada 2012
środa, 7 listopada 2012
niedziela, 4 listopada 2012
Sernik z kokosem
Po wielu poszukiwaniach sernikowych znalazłam TEN idealny. Na cienkim, kruchym i bardzo maślanym spodzie z delikatnym serem i kokosową pianką.
Jako fanka kokosowych smaków pokochałam go bardzo, do tego kawa bardzo, bardzo mleczna i . . . czekoladowa wełna z szydełkiem.
O! taki właśnie niedzielno-listopadowy zestaw.
aaa jeszcze przepis!
spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki masła
2 żółtka (białka zostawiamy do pianki)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Wylepić formę (ja piekłam 35cmx25cm), ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec 10-12 minut, 170 stopni
masa serowa:
1 kg twarogu do serników
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 jajko
4 żółtka (białka zostawić do pianki)
cukier waniliowy
Składniki zmiksować i wlać na podpieczony spód.
Piec 45 minut, 180 stopni
pianka kokosowa:
6 białek ubić na sztywno i dodać 1/4 szklanki cukru i 100g wiórków kokosowych
Wyłożyć na gorący sernik
Podpiec kolejne 15 minut, 180 stopni
Uwaga, szybko znika :):):)
Jako fanka kokosowych smaków pokochałam go bardzo, do tego kawa bardzo, bardzo mleczna i . . . czekoladowa wełna z szydełkiem.
O! taki właśnie niedzielno-listopadowy zestaw.
aaa jeszcze przepis!
spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki masła
2 żółtka (białka zostawiamy do pianki)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Wylepić formę (ja piekłam 35cmx25cm), ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec 10-12 minut, 170 stopni
masa serowa:
1 kg twarogu do serników
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 jajko
4 żółtka (białka zostawić do pianki)
cukier waniliowy
Składniki zmiksować i wlać na podpieczony spód.
Piec 45 minut, 180 stopni
pianka kokosowa:
6 białek ubić na sztywno i dodać 1/4 szklanki cukru i 100g wiórków kokosowych
Wyłożyć na gorący sernik
Podpiec kolejne 15 minut, 180 stopni
Uwaga, szybko znika :):):)
piątek, 2 listopada 2012
Mamoko
w końcu zagościła u nas. Genialna! do opowiadania bo tekstów tam brak za to jakie historie można wymyślać. Nie tylko lekarstwa ale i ta książeczka pomogła nam przetrwać chorobę :)
Dawno temu w Mamoko. Wydawnictwo Dwie Siostry
Polecamy bardzo!
Dawno temu w Mamoko. Wydawnictwo Dwie Siostry
Polecamy bardzo!
Subskrybuj:
Posty (Atom)