maślaną z masełkiem i powidłami śliwkowymi a do tego herbatka z cytrynką. Jak dla mnie kolacja idealna.
Bułeczki całkiem proste do zrobienia:
3 szklanki mąki
30 g drożdży
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/3 kostki masła
1 szklanka mleka
szczypta soli
Do miski wlewamy ciepłe mleko i dodajemy pokruszone drożdże z 1 łyżeczką mąki i cukru pudru (mieszamy wszystko). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do podwojenia objętości. Następnie dodajemy żółtka, cukier i sól - mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy około 5 minut. Masło rozpuszczamy i dodajemy. Ciasto ma być gładkie i jednolite.
Przykrywamy znowu ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość formujemy bułeczki ( mnie wyszło 13 sztuk). Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut. Następnie smarujemy białkiem.
Pieczemy 30 minut 160 stopni.
mniammm...
środa, 24 października 2012
wtorek, 23 października 2012
Mleczne niebo
i słodki obiad! Tak na umilenie dnia czyli ryż z jabłkami i bezą.
Gotujemy ryż na mleku z cukrem waniliowym, miodem, kokosem i szczyptą soli. Jabłka kroimy na kawałki doprawiamy cynamonem, cukrem i dodajemy rodzynki. Ubijamy 3 białka, pod koniec dodajemy cukier puder i kilka kropel cytryny.
Przekładamy warstwami (ryż-jabłka-ryż-jabłka-ryż-piana z białek).
Pieczemy około 40 minut 180 stopni
a w domu... pachnie cudnie :)
Gotujemy ryż na mleku z cukrem waniliowym, miodem, kokosem i szczyptą soli. Jabłka kroimy na kawałki doprawiamy cynamonem, cukrem i dodajemy rodzynki. Ubijamy 3 białka, pod koniec dodajemy cukier puder i kilka kropel cytryny.
Przekładamy warstwami (ryż-jabłka-ryż-jabłka-ryż-piana z białek).
Pieczemy około 40 minut 180 stopni
a w domu... pachnie cudnie :)
piątek, 19 października 2012
czwartek, 18 października 2012
Jabłko, Rodzynka i Cynamon
otulone ciastem francuskim. Pycha
Kolejna odsłona bardzo szybkich ciasteczek. Potrzebne nam będą:
ciasto francuskie
jabłka
rodzynki
cynamon
jajko i cukier waniliowy
Ciasto francuskie posypujemy cynamonem, dzielimy na kwadraciki i na każdy nakładamy ćwiartkę jabłka i kilka rodzynek. Składamy w sakiewkę, dociskając mocno brzegi. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z cukrem waniliowym.
Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.
Kolejna odsłona bardzo szybkich ciasteczek. Potrzebne nam będą:
ciasto francuskie
jabłka
rodzynki
cynamon
jajko i cukier waniliowy
Ciasto francuskie posypujemy cynamonem, dzielimy na kwadraciki i na każdy nakładamy ćwiartkę jabłka i kilka rodzynek. Składamy w sakiewkę, dociskając mocno brzegi. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z cukrem waniliowym.
Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.
wtorek, 9 października 2012
Październik
tylko ciepły i słoneczny z błękitnym niebem i kolorem na liściach, niestety . . . takich dni będzie już tak mało
niedziela, 7 października 2012
piątek, 5 października 2012
czwartek, 4 października 2012
Painting is a crime
Grażyna Małkiewicz urodzona w 1987r. we Wrocławiu. Studentka malarstwa na wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych.
Magdalena Juszczak urodzona 1986r. w Katowicach. 2012r. zdała dyplom licencjacki z malarstwa na Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach.
Zapraszam na fotorelacje z finisażu - Galeria AYA, Katowice
Magdalena Juszczak urodzona 1986r. w Katowicach. 2012r. zdała dyplom licencjacki z malarstwa na Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach.
Zapraszam na fotorelacje z finisażu - Galeria AYA, Katowice
Subskrybuj:
Posty (Atom)