poniedziałek, 27 lutego 2012

Szarlotka

i kawa - UMILACZE dzisiejszego poniedziałkowego PORANKA!
Szarlotka sypana, robi się ją błyskawicznie, z chrupiącą skórką na wierzchu i miękkim, wilgotnym środkiem.




Przepis:
1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 szkl. kaszy manny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, cynamon
3/4 kostki masła (ok 170g)


Mąkę, cukier, kasze, proszek do pieczenia - mieszamy i dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i zetrzeć na grubych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem.
Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników i nałożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Następnie kolejne warstwy (ostatnia to sucha).
Masło zetrzeć na grubych oczkach i równomiernie posypać ba wierzchu.


Piec 180 stopni ok 60 minut


UWAGA! pod spód podłożyć większą formę bo może wyciekać sok!

wtorek, 14 lutego 2012

Dawno, dawno temu

w odległej galaktyce . . .
Kolejny, kolejny raz oglądałam, tym razem 3D. Gwiezdne Wojny-Mroczne Widmo. YEAAAA love it!

poniedziałek, 13 lutego 2012

Babeczki jogurtowe z rodzynkami

Upiekłyśmy SERDUCHA, na jutro! hymmm oby tylko zostały.
Pachną wanilią, delikatne z rodzynkami w czekoladzie.

To co pieczecie?

SUCHE SKŁADNIKI: 150g mąki pszennej, 110g mąki ziemniaczanej, 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 90g cukru,
MOKRE SKŁADNIKI: aromat waniliowy, 1 jajko (lekko ubite), 80ml oleju, 250g jogurtu, 130g rodzynek w czekoladzie


Łączymy mokre składniki, suche a potem wszystko razem.


Pieczemy 25 min 180 stopni




Smacznegoooo! a jutro kinooooo :)

poniedziałek, 6 lutego 2012

Cynamonowo Mi

czyli ciacho na umilenie poniedziałku, który nie należy do najlepszych!
Za to ciacho TAAAK! mocno CYNAMONOWE z rodzynkami.





520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl śmietany 18% lub 12%
1 szkl jogurtu naturalnego
120 ml oleju
100 g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu+80g cukru






Mieszamy: mąkę, cukier, sodę, sól. Następnie dodajemy: rodzynki i mokre składniki.
Krótko mieszamy wszystko łyżką.
Cynamon mieszamy z cukrem.
Keksówkę (30cmx12cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Nakładamy 1/3 ciasta i posypujemy 1/3 cynamonu z cukrem, robimy 3 warstwy kończąc na cynamonie.


Piec 45 min 150 stopni (termoobieg) i 15 min dopiec z dołu na 170 stopni




Smacznego!

niedziela, 5 lutego 2012